Seksitaudit

Seksitaudit tarttuvat, jos et käytä kondomia. Kuulostaa kovin yksinkertaiselta ja jokaista on varmasti tässä asiassa jo peruskoulussa valistettu. Kuitenkin moni jättää käyttämättä kondomia, vaikka vastassa olisi täysin uusi ja vieras kumppani. Miksi näin? Koottuja selityksiä löytyy paljon: kondomi ei tunnu hyvältä, tuntemus ei ole kortsun kanssa niin hyvä, ei siinä huumassa ehtinyt kortsua etsimään, mehän harrastettiin vaan suuseksiä, kummallakaan ei ollut kortsuja, kumppani oli niin luotettavan oloinen, että eihän sillä mitään tauteja voi olla. Seksitaudit voivat tarttua suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä, suuseksissä ja jos käytetään seksivälineitä yhdessä kolosta toiseen. Jotkut seksitaudit tarttuvat veren välityksellä. Kun aloin kirjoittamaan tätä juttua, päätin melkein heti lähteä myös itse käymään seksitautitesteissä. Tuleepahan sitten kirjoituksesta taas vähän henkilökohtaisempi 😉

Seksitautitestaus

Jos mieleen hiipii aavistus, että sinulla voisi olla seksitauti, kannattaa lähteä ripeästi testeihin. Pelko voi tulla esimerkiksi silloin, jos kondomi on hajonnut yhdynnän aikana tai sitä ei ole käytetty ollenkaan. Seksitaudit voi käydä testauttamassa esimerkiksi omalla terveysasemalla, siellä se on ihan ilmaista. Toimintatavat ja suhtautuminen voivat vaihdella. Joissain paikoissa testeihin on vaikeampi päästä, jossei ole oireita, näytteiden oton tarpeellisuutta kyseenalaistetaan. Joissain paikoissa on palvelu, jossa näytteenottovälineet toimitetaan pyynnöstä kotiin, näyte viedään labraan ja vastaus tulee tekstiviestinä. Myös yksityisellä puolella tehdään testejä, mutta siitä saa sitten jo maksaa rahaa. Olen työskennellyt hoitoalalla ja tunnen oman kaupungin julkiselta puolelta paljon hoitajia, joten aavistin törmääväni johonkin tuttuun, jos lähtisin sinne seksitauteja testaamaan. Kuitenkin lähdin julkiselle puolelle, koska yksityisellä olisin saanut pulittaa samoista testeistä 92 euroa. Miksi sitten en halua törmätä tuttuihin? Miksi haluaisin hoitaa tämän mahdollisimman salassa kaikilta? Minulle seksitautitestaukseen meneminen ei ole yhtä helppoa kuin esimerkiksi hemoglobiinin mittaukseen meneminen. Koin, että se on noloa ja häpeällistä. Seksitautitestauksen tulisi olla kaikkialla helppoa ja vaivatonta, ettei ainakaan asian vaikeuden tai nolouden takia jäisi taudit testaamatta.

Soitin maanantaina omalle terveysasemalle, syke hieman kohosi ja tilanne oli jännittävä. Puhelimeen vastasi tuttu hoitaja, olin tähän jo henkisesti valmistautunut. Lyhyet kuulumiset ja sitten kysyin, voisitko laittaa minulle pyynnön seksitautitesteihin. Vastaanotto oli erittäin asiallinen ja kannustava; onko ollut mitään oireita? Otetaanko sekä virtsasta että verestä? Ajattelin, että otetaan koko setti kun tähän on ryhdytty. Hoitajilla on vaitiolovelvollisuus, joten olin luottavaisin mielin, ettei asiani leviä kylille. Paitsi nyt kun tästä julkisesti kirjoitan, niin voi olla että joku saa tästä projektistani vihiä.

Seuraavaksi laboratorioon. Odotushuoneessa tunsin, että otsassani lukee: olen menossa seksitautitesteihin. Tuntui, että kaikki tuijottavat minua. Sitten huomasin istuutuneeni seinällä olevan television alle ja ihmiset tuijottivat aamupäivän ohjelmatarjontaa yläpuoleltani. Olen turvassa, kukaan ei tiedä mitä kokeita minulta otetaan. Kerroin heti näytteenottajalle tekeväni artikkelia seksitaudeista ja samalla teen tässä sinkkunaisen vuositarkastusta. Näytteenottaja kertoi, että seksitautitestauksia tehdään nykyään paljon ja se näkyy labran arjessa. Klamydiapissan tuominen labraan on 16 – 20 –vuotiailla tytöillä kovin yleistä ja tytöt tulevat usein paikalle kaverinsa kanssa. Ymmärrettävää, paras kaveri antaa tukea ja turvaa jännittävässä tilanteessa. Nuoret eivät kuulemma suuremmin häpeile tai noloile testauksessa, yksi koe muiden joukossa. Hieman vanhemmille, kuten esimerkiksi 37 –vuotiaalle hoitotyön opettajalle tilanne voi olla paljon nolompi. No, minulta otettiin verestä HIV, virtsasta klamydia ja tippuri. Nyt alkaa se kaikista jännittävin osuus eli tulosten odottelu.

Testeissä käymiseen voin kannustaa kaikkia, jotka vähänkin epäilevät tartuntaa. Testaaminen käy nopeasti, ammattilaiset hoitavat tilanteen luontevasti, asiallisesti ja luottamuksella. Kukaan ulkopuolinen ei saa prosessin aikana tietää, että sinulta ollaan tutkimassa seksitauteja. Kaikelta tältä voi tietysti välttyä käyttämällä aina kondomia, kun harrastelee seksitilanteita.

Mikä pelottaa eniten?

HIV. Seksitaudeista minua eniten pelottaa HIV. Ennen HIV oli pelottava sairaus, liitin siihen läheisesti kuoleman. HIViin on nykyään tehokas lääkehoito, joka laskee elimistön virusmäärän niin alhaiseksi, että ihminen pysyy terveenä. Virus ei kutenkaan poistu elimistöstä koskaan eli lääkkeitä joutuu syömään loppuelämän ajan. HIV-positiiviset voivat nykyään elää täysin normaalia elämää. Tehokkaan lääkityksen ansioista hiv-positiiviset eivät ole tartuttavia suojaamattomassakaan seksissä jos virusmäärät ovat alhaiset. Ilman lääkehoitoa HIV etenee, elimistön puolustuskyky heikkenee ja viimeisenä tulee AIDS-vaihe. Freddie Mercury oli yksi AIDSiin kuolleista. Hän sai diagnoosin vuonna 1987, hän ei kertonut asiasta kenellekkään, ei edes ystävilleen. Mercury kuoli 24.11.1991. Hän oli kertonut sairaudestaan vain päivää aiemmin. Onneksi nykyään HIViin on tehokas lääkehoito, tätä olisin toivonut myös Mercurylle ja muille AIDSiin menehtyneille aikoinaan. Nykyään AIDS-kuolemia on, mutta ei niin suurella prosentilla kuin ennen.

HIV tarttuu suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä, suojaamattomassa suuseksissä ja veren välityksellä. Hiv-positiiviselta äidiltä sairaus voi tarttua lapseen raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana. HIV-testi otetaan verestä.

Klamydia ei minua niinkään pelottanut, mutta se on Suomessa yleisin seksitauti, joten se voisi olla todennäköisin. Klamydiasta voit pysytellä erossa käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa kiihkeimmissäkin seksitilanteissa. Suurin osa klamydioista on oireettomia, varsinkin naisilla. Jos oireita tulee, naisilla voi olla runsaampaa valkovuotoa, virtsan kirvelyä ja ylimääräistä veristä tiputteluvuotoa. Jos tulehdus leviää kohdun limakalvolle, voi ilmetä myös alavatsakipua. Miehillä oireina voi olla virtsaputken kirvelyä ja vuotoa. Koska klamydia on usein oireeton, se edistää taudin leviämistä keskuudessamme.

Klamydianäyte otetaan virtsasta ja tulokset saa 2 – 5 päivän kuluttua. Jos tulos on negatiivinen, voit leipoa vaikka kakun ja juhlia negatiivisuuttasi. Positiivinen tulos tietää käyntiä terveysasemalla ja maksutonta antibioottikuuria. Vuonna 1995 Suomessa oli 8033 klamydiatapausta ja vuonna 2017 tapauksia oli 14 462. Nousujohteinen on siis ollut klamydian ura varsinkin nuorten keskuudessa, suurin osa tartunnoista todetaan 15 – 29 –vuotiailla. Kouluissa puhutaan nykyisin paljon seksitaudeista ja niiden ehkäisystä, monessa koulussa ajetaan kondomiajokortti, jopa pimeän ajona. Siitä huolimatta klamydian esiintyvyys on vuosi vuodelta lisääntynyt. Tietoa asiasta varmasti on, mutta käytännön toteutus ontuu.

Tulokset

Tulosten odottelu oli tämän prosessin kamalin vaihe. Mitä jos minulla on HIV tai klamydia? Kaikenlaiset ajatuksen valtasivat mielen muutaman päivän aikana. Negatiiviset tulokset terveysaseman tutulta hoitajalta olivat tämän viikon positiivisin asia. Kakkua en leivo, mutta huomenna poksautan skumppapullon negatiivisuuteni kunniaksi. Aina on hyvä syy juhlia.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s