Hyvää elämää, meille kaikille

Tähän toivotukseen päättää jokaisen keikkansa Jarkko Martikainen, hieno tekstittäjä ja ihminen.

Mitä sitten on hyvä elämä? Onko se asuntolaina, omakotitalo, lapset, puoliso ja koira? Vai onko se sitä, että on kissa, iltayhdeksän uutiset ja sukankudin?

Itse ajattelen, että se on eri elämänvaiheissa erilaista. Jossain kohtaa se on sitä, että tilillä on vielä viisi euroa rahaa, saa ostettua puurohiutaleita ja selviää seuraavaan palkkapäivään, jossain toisessa kohtaa sitä, että saa laittaa vessanoven kiinni ja käydä pissalla rauhassa. Tai sitä, että saa vielä kerran pitää kädestä ja silittää poskea.

Kenenkään elämä ei ole sellaista, että jos nyt valitsen näin, pääsen pisteestä A pisteeseen B kulkematta lähtöruudun kautta ja ilman yhtäkään vastoinkäymistä. Koska elämä yllättää aina ja harvoin mikään menee, niinkuin on suunnitellut, eikä se ole pelkästään huono asia.

Monelle hyvä on sitä, että asioita voi jakaa ja tehdä jonkun kanssa. Harva tahtoo olla aina ja ikuisesti yksin. Kun parisuhde syystä tai toisesta päättyy, voi tuntua siltä, ettei ikinä enää. Lähden nunnaluistariin ja sirottelen tuhkaa päälleni. Ja se on ihan ok. On luinnollista surra sitä, mikä päättyi, yhdenlainen elämä. Mutta siitä aukeaa myös uusi, joka on mahdollista rakentaa ihan omaksi ja omannäköiseksi hyväksi elämäksi.

Uusi on usein pelottavaa. Saattaa olla että on ensimmäistä kertaa elämässään tilanteessa, jossa pitää osata jotain, mitä ei ole koskaan ennen tehnyt. Ja jo se ettei sitä mikä oli, enää ole voi lamaannuttaa.

Toinen puoli on kuitenkin se, että mikä tahansa on mahdollista. Loistava tilaisuus pysähtyä pohtimaan, millainen on oma hyvä elämä, mitä siihen haluaa ja mitä ei.

Onko tämä se kohta, jossa aloittaa haaveilemansa harrastuksen, toteuttaa suunnittelemansa matkan tai sitten ihan vaan on ja ihmettelee. Koska ei ole pakko jos ei haluu.

Toki elämässä on monia pakkoja, joista ei pääse irti vaikka päällään seisoisi, mutta niiden puitteissakin on mahdollisuuksia vaikka mihin.

Itse olen elänyt vaiheen, jossa parasta ikinä oli hakea kuivat pyykit kuivauhuoneesta. sai olla kymmenen minuuttia yksin ja ehti kuunnella neljä biisiä ihan täysillä.

Usein kuulee, että omaan itseen keskittyminen on itsekästä. Siinä että kuuntelee itseään, tekee valintoja ja asettaa rajoja oman tahtonsa mukaan, ei ole mitään väärää, Koska vain yksi elämä ja vain yksi sinä. On mahdollista olla hyvä puoliso, hyvä vanhempi, hyvä ystävä ja toteuttaa se kaikki niin, ettei toimi itseään vastaan.

Monesti törmää myös määrittelyihin, mikä on hyvää, mikä on menestystä, mistä pitäisi iloita.

Ei tarvitse mahtua mihinkään lokeroon. On aivan ok olla haluamatta omakotitaloa ja koiraa, on ok myös haluta ne. On ok nauttia lauantai- illasta heilutellen varpaita sohvalla, on ok lähteä tanssimaan, on ok halua tulla sidotuksi seksin aikana, on myös täysin ok olla haluamatta. On ok tehdä asiat niinkuin itse tahtoo ja niinkuin itsestä hyvältä tuntuu.

Äitinä, ystävänä ja ammattilaisena minulle on aina ollut tärkeintä vapaus. Se että saa valita.

Hyvää elämää, meille kaikille.

Kirjoittajana Hanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s